Четвер, 28.03.2024, 19:06Вітаю Вас Гість | RSS
Шкільний підручник
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Test category » Test forum » Нюанси роботи з програмою
Нюанси роботи з програмою
ЧеКаДата: Четвер, 23.06.2011, 11:04 | Повідомлення # 1
Рядовий
Група: Користувачі
Повідомлень: 5
Репутація: 0
Статус: Offline
Тонкощі та проблеми по роботі з програмою "Шкільний підручник"

Додано (22.06.2011, 16:39)
---------------------------------------------
Я методист по біб. фондах. Одразу скажу, що працювати з програмою дуже сподобалось. Власне, сама програма підкупає своєю простотою, зручністю та "неглючністю". Більшість аналогічних продуктів могли або некоректно працювати, або навіть "вилітати". Тоді як ваша програма, за деякими невеликими виключеннями (про які скажу нижче), працювала дуже стабільно. Це радує найбільше. Але яка ж може бути бочка меду без ложки дьогтю?
При роботі з програмою я зустрілась з деякими незручностями переважно технічного плану (про суто бібліотечні нюанси, мабуть, буде неодноразово обговорено на всіляких зустрічах, а от технічні проблеми часто оминають). Хочу сподіватись, що хоч деякі з них у майбутньому будуть виправлені.
Одразу зауважу, що більшість з них представляють лише моє суб'єктивне бачення, хоча багато і таких, які я неодноразово чула від бібліотекарів та інших методистів. Є зауваження дуже важливі для правильного функціонування програми, а є лише побажання для покращення програми, які є не такими важливими для функціонування. Але якщо планується вихід наступних версій програми, то хотілось би їх врахувати. Всі пропозиції та зауваження перелічені в порядку згадування чи помічання при роботі, тому не дуже судіть за хаотичність думок.
У будь-якому разі все це написано лише для того, щоб в майбутньому хорошу програму зробити ще зручнішою для практичного використання, а не в плані докору.

Отже:
1. Незручні терміни заповнення навчальними закладами.
Оскільки обласним наказом визначено подачу звіту до 25 травня щороку, школа має подати звіт до району максимум до 20 травня (та й то район за цей період не встигне якісно перевірити всі звіти та виправити можливі помилки).
Травень - це період, коли бібліотекарі масово приймають підручники від учнів. Проведення інвентаризації, згідно щорічних листів МОН, відбувається у червні (коли зібрані всі фонди). Даний звіт по підсумках інвентаризації має формуватись вже після проведення щорічної інвентаризації (та супутнього їй списання літератури). Таким чином просто неможливо провести його у травні. Звичайно, цього року нам довелось дещо змістити термін (оскільки два тижня на ознайомлення з програмою та складання звіту для непідготовлених бібліотекарів це занадто короткий термін), але все одно всю основну роботу вони мали виконати у травні. Тому виникає проблема несумісності термінів. Прохання (мабуть, навіть не до розробників програми, а до Міністерства освіти) - перенести терміни здачі звіту закладами на червень.

2. Програмі не вистачає гарячих клавіш. Бо при занесенні бази підручників виконуються постійно однотипні дії, для виконання яких набагато зручніше використовувати гарячі клавіші. Пропоную свій "набір" для прикладу, накиданий нашвидкуруч для найуживаніших команд (хоча погоджусь на будь-який інший, який буде реалізовано). Назви обирала переважно з підписів кнопок.
Функціональні кнопки:
F2 - кількість підручників
F3 - кількість учнів
F4 - довідник підручників
F5 - налаштування параметрів
F6 - створити резервну копію
F7 - відновити з резервної копії
F8 - прийом звітів (у програмі Schoolcentr)
F9 - відправка звіту
F10 - забезпеченість підручниками (формування звіту в Exel)
F11 - звіт по окремому предмету (у програмі Schoolcentr)

+ (NumLock) - додати (аналог кнопки "додати")
Ins - редагувати (аналог кнопки "редагувати")
Delete - видалити (аналог кнопки "видалити")

Додано (22.06.2011, 16:40)
---------------------------------------------
3. Не знайшла ніде пояснення кнопок "Зв'язок шкіл з районом" та "Зв'язок шкіл з областю" у програмі Schoolcentr. Якщо вони потрібні - поясність, будь-ласка, їх функціональне призначення.

4. Чи можна у звіті, що формується в Exel, також виділити (як в опорних таблицях) іншим кольором стовпці "наявність підручників" (стовпці E-J, N) для зручності перевірок?
Тут же ще одне прохання: чи можливо у звіті по предметах (та й у всіх інших) розділити школи по ступеням (точніше порядок шкіл). Це було б дуже зручно. Наприклад, коли шукаєш, яка школа пропустила підручник з Алгебри (академ.рівень), то вже можна було б не передивлятись всі школи І та І-ІІ ступенів, які були б просто в кінці списку. Це вже скоріше забаганка, ніж необхідність.

5. Чи можливо при внесенні нового підручника автоматично показувати потребу відповідно кількості учнів (яка буде у звіті, якщо вручну її не змінювати), щоб бібліотекар одразу бачив, яка потреба стоїть на даний підручник.
Це допоможе уникнути плутанини з тими підручниками, в яких потреби в школі немає та деяких ін. випадках.

6. Дуже зручно було б мати у програмі Schoolcentr ще одну форму звіту "по класах". Тобто рядки йшли б за назвами шкіл (як у звіті по предмету), а стовпці - за назвами підручників. Така форма дуже допомогла б у повсякденній роботі та перевірці. Велике прохання додати таку форму звіту.

7. Інколи виникають проблеми при перевірці, коли школа заносить підручник не в той предмет, що потрібно. Скажімо, Логіку в предмет "Загальний розвиток" і т.д. Тоді при перевірці готового звіту бачиш помилку, але в звіті по предметах знайти її не можеш. Доводиться формувати всі інші звіти по предметах, доки не знайдеш потрібний підручник (бо в звітах шкіл цієї помилки також не побачиш). Для таких ситуацій було б непогано мати можливість сформувати звіт по окремому підручнику, де зазначався б і предмет, і школи. Це, звичайно, не так важливо, але на це скаржився не один методист.

8. Це лише пропозиція, а не прохання. На функціонал програми вона не впливає, тому є не суттєвою, але вирішення її в тій чи іншій мірі значно полегшить опанування та використання програмою новим працівникам в подальшому.
Я пропоную дещо скоротити список функціональних кнопок, виключивши ті, які рідко використовуються (адже ці пункти при потребі можна знайти в меню), а також змінити їх порядок, розставивши в порядку використання, що сприятиме інтуїтивному опануванню програмою та швидшому запам'ятовуванню непідготовленим користувачем, а також в подальшому швидкому орієнтуванню, виключаючи надлишковість.
Отже, я пропоную взагалі зняти з панелі кнопки "Про програму" та "Допомога" (яких достатньо і в меню), а також довідники областей, районів, компонентів, шкіл, класів, до яких користувач практично ніколи не звертається (знову ж таки якщо хтось і забуде, які компоненти існують smile , завжди можна зайти у пункт меню "Довідники") та деякі ніші кнопки, які не використовуються (відправка довідників у програмі Schoolcentr та ін.)

Решту кнопок пропоную розмістити в такому порядку:
1. Прийом довідників
2. Очистити бази
3. Налаштування
3а. Прийом звітів (у програмі Schoolcentr)

4. Кількість учнів
5. Кількість підручників

6. Довідники предметів
7. Довідники підручників

8. Забезпеченість підручниками
8а. Звіт по предметах (у програмі Schoolcentr)
8 б, в Звіт по класах та Звіт по окремому підручнику, якщо такий буде створено (п.6,7)

9. Створити резервну копію.
10. Відновити з резервної копії.

11. Відправка в головну установу.
12. Вихід.

Такий порядок кнопок одразу передбачає порядок виконання робіт, що полегшує як опанування програмою, так і подальше користування. Адже користувач інтуїтивно шукатиме кнопки, які використовуються на початку роботи, першими, а кнопки звітів в кінці. Є ще деякі моменти, які вирішаться, але, гадаю, вони і так зрозумілі користувачам (наприклад, перенесення кнопки "очищення бази даних" подалі від кнопки "Кількість підручників", про що вже неодноразово згадувалось при різних обговореннях і т.д.), тому зупинятись тут на них детально не стану.

Додано (22.06.2011, 16:41)
---------------------------------------------
9. Пропоную додати у шкільний варіант програми кнопку "пошук". При цьому у пошуку мати можливість шукати не лише за автором, а й за іншими категоріями (наприклад, назвою підручника, що потрібно досить часто).
Взагалі, було б зручно мати можливість шукати по декільком критеріям одразу (скажімо, назва підручника і клас і т.п.), але це вже забаганка, а не необхідність smile

10. Додати можливість відкривати запис для редагування "двойним кліком" миші, що є інтуїтивно звичним та зручним.

11. Додати можливість зберігати новий (чи відредагований) запис натисканням кнопки "Enter" (не переходячи на кнопку зберегти). Бо часто достатньо виправити якусь цифру чи позицію, і одразу хочеться натиснути "Enter" для збереження (також відповідність інтуїтивному інтерфейсу), не маніпулюючи мишею.

12. При інсталяції програми автоматично виносити ярлик на робочий стіл.

13. Якщо я правильно зрозуміла принцип роботи програми, дані в неї пропонується вносити і після здачі звіту для оперативного використання протягом року. Але вся ідея втрачається, коли наступного року все одно всі внесені зміни доведеться витерти, оскільки за новими довідниками потрібно наново формувати базу даних. При цьому основна база в кожній школі практично не змінюється, за виключенням підручників, які надійшли за рік (зазвичай це лише один-два класи) та списані. Таким чином бібліотекар робить зайву технічну роботу, коли має вже практично готовий (з невеликими змінами) звіт, але має наново його вносити. Таким чином ні в кого не виникає бажання вносити зміни протягом року, якщо при наступній інвентаризації потрібно буде наново вносити всі підручники (при цьому знову допускаються помилки і т.д.).
Враховуючи все це і розуміючи складність технічної реалізації пропозиції та не знаючи структури самої програми, все ж таки підніму надзвичайно важливе питання:
Чи можливо наприклад, надати кожному підручнику свій індекс (код), щоб при щорічному оновленню довідників не потрібно було б очищати базу. Тобто, нові підручники з новими індексами з'являться у довідниках, ті, що були в старих довідниках (і можливо використані в базі), залишаться без змін (за тими ж індексами). При цьому виникає проблема з вже внесеними в базу записами тих підручників, які вже виключені з довідників. Можливо, такі записи взагалі мають зникати або стануть "червоними", або біля них з'явиться якась позначка, яка означає, що цей підручник потрібно відредагувати (хоча це я вже занадто ускладнюю завдання).
Власне, це все лише ліричний відступ з пропозиціями, які, не знаючи структури, можуть виявитись зовсім нереальними, але головне - це реалізація можливості щороку не знищувати стару базу і вносити нову, а після оновлення довідників лише редагувати вже наявну в школі базу.

14. Краще зовсім виключити можливість редагування довідників, якщо їх редагувати все рівно забороняється. Тобто взагалі прибрати відповідні кнопки на всіх рівнях.

Додано (22.06.2011, 16:42)
---------------------------------------------
15. Виникає значна плутанина в довідниках по підручниках, які мають схожу назву, наприклад:
- підручник Бойченка "Основи здоров'я 1 кл." (№ у довідниках 409), "Основи здоров'я 2-4 кл." (1277), "Основи здоров'я" (1278)
- підручник Любарської "Образотворче мистецтво" (439), "Образотворче мистецтво 1 кл", "Образотворче мистецтво 2,3,4 кл".
- підручник Масол "Мистецтво (інтегрований курс)" (443), "Мистецтво. 5 кл." і т.д.
Якщо людина обере підручник "Основи здоров'я" замість відповідного для молодших класів - фактично вона помилки не зробить (адже навіть на самому підручнику написано "Основи здоров'я" і все), але формально це вже стане помилкою, яку доведеться виправляти в районі.

Тому велике прохання при формуванні довідників такі підручники позначати більш конкретно, щоб не виникало двозначних ситуацій.
Наприклад, у випадку з "основами здоров'я" позначати решту підручників, які не відносяться до 1, 2-4, 5 класів - "Основи здоров'я 6-9 кл". Тоді підручника без класу просто не буде і двозначності можливо буде легко уникнути. Те ж саме з багатьма іншими предметами.
Або навпаки - звести всі ці підручники в один "Основи здоров'я", прибравши всі посилання на класи (якщо це взагалі можливо).

Тут же зазначу ще одну дивну особливість: підручники, які у прикладі (вище) вказано без номера, просто відсутні у довіднику (точніше у видимій його частині, якщо можна так висловитись). Але при виборі підручника у списку запропонованих вони є, хоча і не всі. Наприклад, Образотворче мистецтво Любарської при додаванні нового запису є лише одне. Без зазначення класу. Якщо ж ми відкриємо запис для редагування, при виборі назви підручника випадає список всіх підручників по всіх предметах, і в цьому списку вже є "Образотворче мистецтво 2,3,4 кл.". Ніяким іншим шляхом до нього добратись не вийшло (ні в довідниках, ні при внесенні нового запису його не видно).
Така ж ситуація з підручником "Образотворче мистецтво 5 кл. Рубля" та "Образотворче мистецтво 5 кл. Белкіна". Тобто у довідниках та при додаванні нового запису ці підручники є лише загальні (для всіх класів), а при редагуванні (знову ж, коли з'являється список всіх підручників для всіх предметів, починаючи з іноземних) на кілька назв попереду загальних можна знайти і підручники з позначкою "5 кл."
Оскільки на семінарі Наталія Василівна нас націлювала на вибір найбільш відповідного підручника (на прикладі "Основ здоров'я" та "Основ здоров'я 1 кл."), мені довелось вручну в усіх школах виправляти всі ці підручники. При цьому школи не допустили ніякої помилки (ніхто ж не міг здогадатись, що потрібно спочатку ввести один підручник, а потім виправити на інший).
Хотілось би надалі уникнути таких складних ситуацій з довідниками. Якось або прибрати всі підручники, яких немає в переліку (довідниках), або навпаки, включити їх у видимі довідники, щоб хоч якось можна було орієнтуватись, який підручник обирати. Зрештою, при складних ситуаціях ми в першу чергу спираємось на довідники.
Вибачте за таке плутане і об'ємне пояснення. Простіше не змогла. Якщо щось не зрозуміло в ньому - спробую пояснити якось інакше при подальшому листуванні.

Додано (22.06.2011, 16:43)
---------------------------------------------
16. Невеликий але дуже дратуючий "баг" - неможливість гортати списки (у довідниках чи списку занесених підручників і т.д.) нічим іншим, крім "полоси прокрутки". Тобто, ні колесом миші, ні стрілками клавіатури чомусь не рухається список (стрілками лише в межах одного екрану, а далі застряє на останньому видимому пункті). Будь-ласка, виправте цю незручність. Бо в великій базі даних користуватись лише "полосою прокрутки", яка просто не може точно визначати позицію, дуже незручно. Рука постійно тягнеться якщо не до стрілок, то до колеса миші (як це прийнято в подібних випадках у всіх аналогічних програмах).

17. Майже завжди при редагуванні і часто при додаванні нового підручника (про більш конкретні умови довго розповідати) у випадаючому списку пропонується не лише підручники, які відповідають даному предмету, а всі підручники, починаючи з іноземних, що ускладнює пошук потрібної назви (особливо в поєднанні з уже згаданою складністю гортання списку лише за допомогою "полоси прокрутки"). Бо доводиться довго тримати стрілку "полоси прокрутки", щоб добратись до потрібного підручника.

18. До речі, згадалась ще одна значна незручність при гортанні списку назв підручників (у вікні додавання чи редагування): при переміщенні "полоси прокрутки" хоч на кілька міліметрів вгору чи вниз, весь список зміщується або на початок або на кінець, не допускаючи ніяких "серединних" значень. Виправте, будь-ласка, ці "баги". Бо дістатись до підручника, який знаходиться в середині списку дуже складно. Наприклад, якщо бібліотекар вказав замість Світової літератури Зарубіжну, то щоб виправити, доводиться натискати на стрілку вниз і, не відпускаючи досить довго чекати (за цей час встигаю перевірити ще кілька підручників:) ), доки доберусь до Світової літератури.
Власне, що в цьому пункті, що в п.16 прохання одне - виправити проблему з переміщенням по списку. Тільки якщо у загальних вікнах ще можна користуватись "бігунком" на "полосі прокрутки", то в вікні редагування запису навіть ця можливість відсутня (через перескакування на початок або кінець списку).

Власне, це все, що вдалось згадати на даний момент. Якщо щось пропустила - прошу інших методистів та бібліотекарів доповнювати. Наостанок хочеться побажати всім учасникам проекту натхнення і снаги продовжувати розпочату справу, а програмісту, який, можливо, працюватиме над моїми пропозиціями, не ображатись на мене за надмірну прискіпливість.
Якщо виникне необхідність поспілкуватись більш детально - можу в особисті повідомлення скинути свої дані.

Додано (23.06.2011, 11:04)
---------------------------------------------
Ще кілька помічених помилок, яких перед масовим розповсюдженням програми бажано позбутись:

19. При видаленні запису з бази "курсор" перескакує на початок або кінець списку. Доводиться кожного разу знову шукати відповідне місце, на якому закінчили редагування. Хотілось би, щоб "позиція курсора" залишалась на тому ж місці (попередньому або наступному рядку).

20. Інколи при редагуванні записів програма "зациклюється" на одному якомусь предметі. Коли обираєш наступний рядок з іншим предметом, і хочеш виправити назву підручника, у переліку відкривається список підручників попереднього запису. Наприклад, я виправляю алгебру, зберігаю, потім переходжу на фізику, хочу змінити назву підручника (скажімо, на іншого автора), але у списку бачу лише підручники з алгебри, хоча в цьому записі, звичайно, у полі предмет стоїть "фізика". Тому я не можу ніяк вибрати потрібний мені підручник. Лікується ця проблема перезапуском програми. Хотілось би, щоб такі помилки не траплялись.

21. Досить часто при редагуванні, коли змінюєш кількість, потребу, рік чи предмет, то після збереження у відповідному рядку змінюється і підручник. Причому повністю "самовільно". Часто просто на підручник без автора (з пустим рядком), але часто і на зовсім сторонній підручник з цього ж предмету.
Щоб уникнути таких проблем (щоб потім у звітах не з'являлись підручники, про які ми навіть не чули), я при редагуванні будь-яких даних ще раз натискаю на назві підручника і ще раз обираю вже обраний підручник. Тоді він не змінюється при збереженні. Звичайно, це не досить зручно. Та й не стануть всі бібліотекарі так скрупульозно перестраховуватись. А потім дивуються, звідки у них з'явились незнайомі підручники. Тому також хотілось би виправити цю помилку.

 
Shkola20Дата: Понеділок, 05.12.2011, 18:34 | Повідомлення # 2
Рядовий
Група: Користувачі
Повідомлень: 1
Репутація: 0
Статус: Offline
При роботі з програмою виникла проблема: при спробі увійти до переліку шкіл або підручників видає незрозумілу помилку. В чому може бути проблема та як її усунути? Чи можлива несумісність з програмним забезпеченням?
 
ЧеКаДата: Середа, 11.01.2012, 19:03 | Повідомлення # 3
Рядовий
Група: Користувачі
Повідомлень: 5
Репутація: 0
Статус: Offline
Навряд. Найперше, що спадає на думку - ви не оновили довідники, або у них стався збій.
Прийміть довідники згідно інструкції. Часто бібліотекарі при оновленні довідників знаходять потрібну теку, але не натискають на самому файлі довідників (у третьому полі має з'явитись напис sprav.zip - на ньому потрібно натиснути). І лише після цього потрібно натискати кнопку "Прийняти".

Додано (26.12.2011, 17:05)
---------------------------------------------
Ще одна пропозиція: додати можливість виділення кількох позицій (наприклад, для видалення, або при прийомі звітів шкіл)

Додано (05.01.2012, 17:48)
---------------------------------------------
Знову зауважу про нереальні терміни здачі звіту. Матеріали (поради, таблиці) розміщені на сайті після офіційного терміну здачі звіту районом (у нас це 27.12).

Додано (11.01.2012, 19:03)
---------------------------------------------
сподобався перелік навчальної літератури. Якби там ще були колонки з предметом (як у довіднику підручників) та роками видання - ціни б йому не було:)

Зацікавило, чим він відрізняється від довідника підручників? Якщо це те ж саме, тоді з'являється пропозиція стосовно додання функції друку довідника, щоб не доводилось дублювати його окремим документом)

Повідомлення відредагував ЧеКа - Четвер, 05.01.2012, 17:49
 
natali7105Дата: П`ятниця, 18.05.2012, 10:17 | Повідомлення # 4
Рядовий
Група: Користувачі
Повідомлень: 1
Репутація: 0
Статус: Offline
У меня при составлении аналитических таблиц (отчета) в программе School выходит окошко нельзя установить свойство Orientation класса Page Setup немогу понять почему. Подскажите что делать?
 
ЧеКаДата: Середа, 23.05.2012, 22:43 | Повідомлення # 5
Рядовий
Група: Користувачі
Повідомлень: 5
Репутація: 0
Статус: Offline
Якщо пальцем в небо - можливо проблема з драйвером принтера?
Спробуйте зробити те ж саме на іншому комп'ютері (перенісши попередньо бази) - проблема залишається?

P.S.
Якщо нічого не допоможе - спробуйте зателефонувати розробникам програми!
 
lnvk26schoollibДата: П`ятниця, 13.06.2014, 00:19 | Повідомлення # 6
Рядовий
Група: Користувачі
Повідомлень: 1
Репутація: 0
Статус: Offline
не можу авторизуватися в програму шкільний підручник  пише помилка connection reset
 
ЧеКаДата: Неділя, 15.06.2014, 16:09 | Повідомлення # 7
Рядовий
Група: Користувачі
Повідомлень: 5
Репутація: 0
Статус: Offline
Нагадуємо! При потребі всі питання технічного характеру
щодо роботи в Програмі
надсилаються на електронну
адресу адміністратора: school-book@ukr.net


Для отримання повноцінної допомоги у повідомленні спробуйте описати проблему більш детально (а ще краще - зі скріншотами)
 
Форум » Test category » Test forum » Нюанси роботи з програмою
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: